Driftnetto: Nyckeltalet för framgångsrik fastighetsförvaltning

Tecta Allt Du Behover Veta Om Driftnetto

Ett avgörande nyckeltal i fastighetsförvaltning är driftnetto, och är en av de viktigaste för framgångsrika människor i branschen. Inte nog med att siffran på sista raden för dig blir bättre med detta fokus – det ökar även värdet på fastigheten. Här är allt du behöver veta om driftnetto, och hur du använder det till din fördel:

Vad är driftnetto?

Driftnetto är ett av fastighetsbranschens mest använda nyckeltal. Om du stött på termen Net Operating Income (NOI) är det samma sak som driftnetto. Kort och gott, det ekonomiska överskott som en fastighet skapar, enkelt summerat såhär:

Hyresintäkter – (Driftskostnader + Underhållskostnader + Fastighetsskatt) / Kvadratmeter = Driftnetto (kr/m2)

(Fastighet med tomträtt? Ta även med tomträttsavgälden som en kostnad i beräkningen)

Hur du kan räkna ut ditt marknadsvärde med driftnetto

När du har driftnettot för din fastighet, eller en fastighet du överväger att förvärva eller sälja av, kan du enkelt räkna fram fastighetens marknadsvärde såhär:

Driftnetto (SEK) / Direktavkastningskrav (procent) = Marknadsvärde (SEK)

Exempel: Ditt driftnetto är 100 000 SEK, med ett direkavkastningskrav på 5%. Då blir din kalkyl enligt följande – 100 000 / 0,05 = 2 000 000, där 2 milj. SEK är fastighetens marknadsvärde.

Kalkylen fungerar även om du byter plats på direktavkastningskrav och marknadsvärde, beroende på vad du vill räkna ut: 100 000 / 2 000 000 = 0.05 = 5%

Fyra sätt att använda driftnetto för att bli en mer effektiv fastighetsägare

Fyra sätt att använda driftnetto för att bli en mer effektiv fastighetsägare

Gör klokare fastighetsförvärv och försäljning

Att ha rätt siffror till hands är alltid en förutsättning för bra affärsbeslut. Med ett korrekt uträknat driftnetto kan du hitta både lönsamma köpmöjligheter och argument för bättre förutsättningar vid försäljning. Siffrorna är ju trots allt, förhoppningsvis, på din sida.

Upptäck processer och kostnader att förbättra från ditt driftnetto

Om siffrorna inte är på din sida så kommer ett korrekt uträknat driftnetto avslöja det för dig. Om underhållskostnaderna exempelvis är en orimligt stor sandsäck i dina intäkter kommer det att synas, och du kan agera därefter. Finns det mer kostnadseffektiva leverantörer? Köper ni in tjänsten oftare än nödvändigt?

Samma sak gäller även om sandsäcken finns på egen kammare. Vad kostar egentligen ditt fastighetssystem? Vad kostar det dig i tid att få ut en felanmälan till rätt person? Hitta mönster mellan tiden du lägger och kostnader som utkristalliseras, så ser du vart du kan optimera ditt egna arbete.

Hitta dina mest lönsamma objekt, och vart deras driftnetto utmärker sig

Siffror som är på din sida glänser också, såklart. Så med ett noggrant uträknat driftnetto kan du använda den fastigheten som måttstock mot ditt andra bestånd. Vart skiljer de sig åt, hur mycket skiljer det i driftnetto, och finns det något mönster?

Att alltid optimera sitt egna bestånd efter sitt bäst presterande objekt är vägen till ökad effekt. När det dessutom kan innebära större och mer lönsamma avtal ger det dig både sparad tid och intjänat driftnetto.

Se trender och fartbulor i din verksamhet med driftnetto

En gång är en händelse, två gånger är en trend, tre gånger är ett mönster.

Upplever du att ni tappar i lönsamheten, effektiviteten eller något annat periodvis? Med tillräckligt lång tid av att följa siffrorna kan din data förutspå det.

Hur du kan förbättra ditt resultat med Tecta

Spara tid på administration och därmed driftkostnader

Tid är pengar, även om din tid inte nödvändigtvis syns i kalkylerna. Men misskommunikation, överflödig admin och tekniska komplikationer syns direkt i driftkostnader.

Med vårt molnbaserade fastighetssystem är det timmar av gamla arbetssätt som enkelt kan kastas, och bli effektiv tid i förvaltningen.

Hitta mönster i ditt driftnetto med enkel överblick

Att hitta trenderna, faktorer i de framgångsrika fastigheterna och förbättringspotential ska vara givande. Inte något som kräver tre dagar av att gräva i mailkorgar, SMS och arkivskåp. Därför har vi fokuserat vårt fastighetssystem på att vara enkelt för ögat, både för överblickar och detaljseeende.

Styr kostnaden med flexibel prissättning

Istället för att sälja stora avtal du kanske inte har behov eller personal för har vi valt en modell som passar nutidens fastighetsägare.

Du lägger till de objekt och hyresgäster du har, väljer tillägg efter behov, och bjuder in dina medarbetare. Du betalar bara en summa per objekt du har lagt till, istället för en klumpsumma du behöver fylla ut. På så sätt är inte Tecta bara ett utmärkt sätt att få bättre koll på ditt driftnetto, utan även hålla nere kostnaderna för att öka det.

Nyfiken på att se Tecta och hur det förenklar din förvaltning?

Boka en demo med oss, där vår VD visar dig runt och hur du kan få bättre koll och resultat med vårt fastighetssystem!